Att komma överens

Om jag förlåter någon betyder det då att jag ska agera som om det jag förlåter aldrig hänt?

Den här frågan har gjort att jag många gånger fastnat mitt i livet. Inte några dagar eller några veckor utan årtionden. Jag har inte grubblat ensam på den här frågan utan frågat många i min närhet som är troende. Svaren har varit minst sagt diffusa. Det generella svaret har varit ja. Förlåter jag ”rätt” så finns det inte kvar. Om något inte finns kvar så betyder det precis det – det finns inte kvar och jag ska bemöta den personen som om det aldrig hänt.

När samma personer som har sagt ja till frågan om att förlåtelse innebär att det är som det aldrig hänt sedan kommenterar det jag berättar med orden ”den personen ska du aldrig träffa mer!” så är det, minst sagt, förvirrande. Ofta har jag fått bibelord som berör både ordet förlåtelse och försoning som om dessa ord betyder samma sak.

Jag har fått välj bort kristna sammanhang och fundera över frågan själv. Min slutsats är att förlåtelse och försoning inte alls är samma sak. Förlåtelse kan jag ge till en person utan att den tar emot förlåtelsen eller vet om att jag ger den. Försoning är när jag möter den personen och vi tillsammans reder ut vad som hänt och går vidare, tillsammans, efter det. Försoning är ett gemensamt beslut, men försoning börjar med att någon part sträcker ut sin hand och ber om förlåtelse.

Riktig försoning öppnar upp för fortsatt gemenskap, men vi är skapade på ett sådant sätt att vi inte kan glömma. Minnen kommer att finnas kvar, men minnen kan bli neutrala. Genom åren har jag funderat över maktbalansen mellan två parter. Det verkar vara svårast för den som har något att vinna på att dölja sin del i konflikten. Kostnaden för att erkänna blir för stor. Det kan vara ekonomiskt, men likaväl prestigemässigt. Ett exempel skulle kunna vara om en läkare satt en diagnos som varit fel och patienten dör på grund av att behandlingen varit fel, ett annat att en man erkänner att han misshandlat sin hustru.

Grunden för den kristna tron ligger i dessa två ord. Det utmärkande är att Gud står som initiativtagaren till både förlåtelsen och försoningen. Han gör tvärt emot vårt mänskliga beteende. Ingenstans ser vi klyftan mellan Honom oss och lika tydligt som här. Han inte bara förlåter hela mänskligheten utan Han tillät den mänskligheten, vi, att tortera och döda Honom medan Han bar det vi gjort mot Honom. Så här står det i brevet till församlingen i Rom

”Medan vi fortfarande var svaga, dog Kristus vid rätt tidpunkt för de ogudaktiga. Annars är det väl knappt någon som skulle offra sitt liv ens för en rättfärdig – möjligen skulle någon kunna dö för en som är alltigenom god. Men Gud bevisade hur mycket han älskade oss genom att Kristus dog för oss medan vi fortfarande var syndare.”

Men det slutar inte här. Han kunde ha lämnat det där, med förlåtelsen, men Han erbjuder var och en att upprättas till samma relation som vi var skapade att ha med Honom. Skillnaden är att Jesus dog för all synd en gång för alla och med det har döden mist sin makt. Försoningen kräver däremot att vi erkänner vår skuld och tar emot det Han har gjort och den gåvan Han ger.

”Gud försonade världen med sig själv genom Kristus. Han ställde inte människorna till svars för deras överträdelser, och han gav oss detta budskap om försoning. Vi är alltså sändebud för Kristus, och Gud vädjar till människorna genom oss. Som Kristus språkrör vädjar vi: ”Låt försona er med Gud.” (2 Korintierbrevet‬ ‭5:19-20‬)

Enkelt? Superenkelt och ändå är det här det svåraste för oss. Det är verkligen döden för vår stolthet. Det här är mötet mellan oss själva där vi står ensamma framför den som skapat oss, den som har all makt i himmelen och på jorden. Den som visar nåd, barmhärtighet och en kärlek utan gräns. Det är smärtsamt att se sig själv även om det är det enda som befriar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s